БлогПролетно почистване на дома

Пролетното почистване е задължителен елемент в графика на добрата домакиня. За съжаление, обикновено отнема много време, струва много нерви и често води до изтощение. Вижте седемте съвета за експресно почистване на къщата.

Подредете задачите си. Направете списък на основните места за всяка стая, които се нуждаят от повече внимание и почистване. Например, дневната може да включва подреждане на библиотеката, почистване на прозорци, подреждане на шкафове и т.н. Така че няма начин да пропуснете някой ъгъл и ще бъдете по-доволни, когато видите, че задачите намаляват.

Организирайте времето си. Научете се да правите няколко неща едновременно, така че процесът на почистване ще върви по-бързо. Например, докато оправяте леглото или подреждате гардероба, оставете одеялата да се освежат на балкона. Докато чакате почистващите препарати да подействат върху печката, измийте мивката.

Подгответе почистващите материали и продукти. Преди да започнете почистването през пролетта, уверете се, че разполагате с всички почистващи материали, така че да не се налага да правите извънредни излизания до магазина. Съхранявайте всичко под мивката или в кофа, за да не губите време при почистването. Пригответе по-големи торби за събиране на боклук и ненужни предмети.

Започнете от стаята, която се нуждае от най-голямо внимание, за да не разпространявате прах в другите помещения. Не почиствайте хаотично, следвайте списъка си.

Дръжте всичко на едно място. Преди да започнете с най-трудните задачи като измиване на прозорци, уверете се, че всеко необходимо ви е под ръка, така че няма да се налага да ходите до други помещения по време на почистването.

Използвайте трикове за по-чист дом. Например почистване на микровълновата фурна ще отнеме минути, ако поставите в нея купа с резенчета от лимон и вода. Включете микровълновата за 2-3 минути и изчакайте. След това просто избършете с кърпа – ще видите, че мръсотията пада лесно и вътрешността на микровълновата печка има свеж цитрусов аромат.

Поискайте помощ. Докато подреждате спалнята, помолете децата си да съберат играчките в стаята си и съпругът ви да подреди инструментите. Помолете някой да ви помогне за изхвърлянето на боклука, миенето на съдовете, подреждане на кутии за обувки. Когато всеки член на семейството се занимава с домакинска работа, пролетното почистване ще е по-бързо.